Mi a Művészetterápia?

A művészetterápia a pszichoterápia olyan fomája, amely rajzeszközöket használva - mint például festék, agyag, filctoll, zsírkréta, stb. - bizalmat ösztönző és biztonságos környezetben lehetővé teszi az érzelmek felvállalását és kifejezését.

A művészetterápia magába foglalja a tradicionális pszichoterápia elméleti alapjait és technikáit kiegészítve mindezt a kreativítás és önkifejezés pszichológiai, interperszonális és szomatikus vonatkozásaival.

 

Az alkotói folyamat és a kreativitás újbóli megélése alapvető transzformációt képes elindítani az egyén életében. A legújabb kutatások a művészetterápia területéről bizonyítják, hogy az alkotói folyamatban való elmélyülés javítja az életminőséget, hatásos a stresszkezelésben, serkenti a kognitív funkciókat és segít a pszichés és érzelmi egyensúly megteremtésében. (Malchoidi, 2012)

 

Művészetterápia minden életkor és egyén számára hozzáférhető. Mind gyermekek mind felnőttek esetében, kézügyességtől és művészi előképzettségtől függetlenül alkalmazható.

 

A középpontban nem művészi alkotások létrehozása áll, hanem az elsődleges cél az alkotás folyamata közben átélt érzelmek, asszociációk, gondolatok, az egyén belső tartalmainak a megjelenése.